Over ons


Mijn naam Nico Rōnitz,  gehuwd met Anneke van Santen.Mijn grootste tijdsbesteding is het verzamelen van boeken en films, boek lezen of kijken naar een fijne detective of serie en help ik anderen op gebied van computers etc.

Maar, als de omstandigheden het toelaten dan willen we graag op pad gaan met de camper … en daarvan hou ik dan een “dagboek” of “blog” bij.

En de grootste tijdsbesteding van mijn vrouw is genealogie, vandaar deze website, van haar voor jullie …..

een wat “oudere” foto waarop we nog wat “jong” tonen


Over familie Rönitz

Het onderzoek betreft de eigen familienaam Rönitz, Carl Gottlieb Rönitz, afkomstig van Chemnitz vestigde zich in Lochem, alwaar hij op 3 december 1814 huwt met Maria Johanna Wilhelmina Wiendahl. Alle nazaten van dit echtpaar tot de huidige generatie’s zijn in kaart gebracht.

Bij het begin van het onderzoek waren er welgeteld 22 personen in Nederland die de achternaam Rönitz droegen. In de loop der jaren is de familie mede door de geboorten van (achter)kleinkinderen aardig gegroeid. 

De jongste is een meisje geboren op 10 mei 2023. 

Voor het onderzoek naar de naam Rönitz, bezochten wij de woonplaatsen waar de voorouders gewoond en gewerkt hadden. Vanuit de Zaanstreek, naar Enschede, Lochem, Goor, fietsend door de omgeving en de diverse gemeentearchieven bezoekend. Met als mooi resultaat een brief uit 1814.

Tijdreizend de tocht vervolgend naar Chemnitz, Gera en Jena, terug naar Chemnitz, waar -vooralsnog- het spoor doodloopt bij de plaats Köningshein.

De laatste jaren is het zoeken vergemakkelijkt. Binnen (de digitale) archieven en het steeds meer beschikbaar komen van de daarbij behorende originele stukken, maakt dat de geschiedenis op enkele personen na bijna compleet in kaart is gebracht. 

Alle dragers of draagsters met de achternaam: Rönitz zijn verwant aan elkaar.
Omdat het een “kleine” familie is, lag het maken van gezinsreconstructies voor de hand. 

Samenwerking met anderen is natuurlijk onontbeerlijk, daarom ook de oproep als u iets heeft of wilt weten, schroom niet en neem via de E-Mail button in de kantlijn contact op.

Over familie Albers

opa Albers

Als je eenmaal de kant van de man hebt uitgezocht is het niet meer dan logisch dat je ook de kant van de vrouw uitzoekt. Ook dit keer waar mogelijk de gezinnen zo kompleet mogelijk proberen te maken. En soms krijg je zomaar iets verrassends te lezen. Een schriftje met foto’s en aantekeningen, van Ruthgerus Albers gehuwd met Neisje Sjollema. Hoe preek je het evangelie…

Deze aantekeningen zijn verder uitgewerkt en aangevuld met wat meer achtergrond informatie over o.a. de personen die genoemd worden.

Over familie Sjollema

Met Neisje Sjollema komen wij in de Tak van de Sjollema’s.
Haar vader, timmerman in de scheepsbouw was met zijn vrouw en gezin vanuit Friesland verhuisd naar de Zaanstreek. Van deze Friese – Zaankanters is – voorzover dat mogelijk was – eveneens de gezinnen compleet in beeld gebracht, hetzelfde voor de gezinnen van haar broers die naar Amerika verhuisden. Zij is enkele keren als 80 jarige tesamen met de zoon van haar zus, Frans, 2x naar Amerika gereisd voor familiebezoek. De stamlijn van de Sjollema’s loopt in de geschiedenis terug doch hierbij heb ik slechts de zoon naar de ouders gevolgd. 
In de bibliotheek van archief Tresoar in Leeuwarden ligt het :
“Stamboek van de Sjollema’s in Fryslân” dd. 08-01-1999 van Gerda en Foppe de Vries-Veentra, terwijl Chris Sjollema alle Sjollema’s op zijn website heeft gezet, o.a. geneanet.

oma Albers-Sjollema
Ab en Riek Schilp

Over familie Schilp

De verwantschap van familie Ronitz – Familie Schilp, loopt via Riek naar Ab, (Albert) Schilp, een echt Zaans geslacht, verspreid over de Koog aan de Zaan, Zaandijk, Wormerveer en Zaandam. Aan de hand van een grote familiefoto werd mij gevraagd om uit te zoeken, wie zijn die personen, en ja dan kom je bij de “oudste” persoon in de familie terecht, oom Ab. Met de door hem verstrekte namen heb ik kunnen achterhalen dat de foto het Zaanse gezin Kok met aanverwanten betreft, genomen ter ere van een 40 jarig huwelijk. 
Dezelfde foto staat ook in het Zaanse boekje “Kent u deze nog”.